Se segre­gaa­tio

Mitä on segregaatio ja miten sitä torjutaan? Asiaa pohtii kuntavaaliehdokas Jukka Oksa

Sanaa segregaatio käytetään varmaan siksi, että suomenkielisen vastineen keksiminen on vaikeaa. Tavallisesti se käännetään erilaistumiseksi. Kaupunkien kehityksen yhteydessä sillä tarkoitetaan kaupungin eri alueiden eriarvoistumista: Jotkut alueet muuttuvat paremmin toimeentulevien paikoiksi ja toisen taas huonommin toimeentulevien. Erityisesti kasvavien kaupunkien, kuten Turun kohdalla, tällainen paikkojen eriarvoistuminen on todellinen riski, elleivät kaupungin päättäjät ole siitä tietoisia ja yritä vaikuttaa siihen.

Kun perheet ja yksittäiset ihmiset valitsevat asuinpaikkaa, he katsovat asumisen hintaa, lähellä olevia palveluja ja joskus vielä harrastustiloja, liikunnan ja virkistäytymisen paikkoja. Näihin kaikkiin kaupunki voi vaikuttaa. Kaavoittamalla ja järjestämällä rahoitusta se suuntaa asuntojen rakentamista, asuntojen kokoa, hintaa ja asuinalueen palveluja ja liikenneyhteyksiä.

Jos jollekin alueelle rakennetaan pieniä asuntoja, siellä tulee asumaan sinkkuja, jotka tarvitsevat kauppoja, liikenneyhteyksiä ja baareja. Jos alueelle rakennetaan perheasuntoja, sinne tarvitaan lastenhoitoa, kouluja ja harrastetiloja. Jos rakennetaan paljon omistusasuntoja, alueelle muuttaa keskiluokkaa. Jos rakennetaan paljon vuokra-asuntoja, alueelle muuttaa työssäkäyviä perheitä. Valtion ja kuntien toimilla voidaan vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon vuokriin menee rahaa ja mitä perheet tarvitsevat turvalliseen elämään.

Alueiden kehittäminen on jatkuvaa tasapainoilua asumisen, asukkaiden tulotason, palvelujen, liikenneyhteyksien ja palvelujen välillä. Helposti syntyy kehityksen kehiä, joissa alueen huonot tai hyvät ominaisuudet, kuten maine, palvelut, asukkaiden sosiaalinen rakenne ja poliittinen vaikutuskyky, alkavat vahvistaa toisiaan. Jälkikäteen asioiden vinoon menneen kehityksen korjaaminen on vaikeaa. Turun kaupunkirakenne on yksi Suomen eriytyneimmistä. On muodostunut alueita, joille on pakkautunut joko vähävaraisia tai hyvin toimeentulevia. Tarvitsemme rohkeita toimia eriytymisen kielteisten vaikutusten purkamiseksi. Käänne ei tapahdu nopeasti.

Turun Vasemmistoliitto on halunnut tuoda kaupungin päätöksentekoon lähiöiden kehittämisen ja niiden eriarvoistumisen ehkäisemisen. Tähän ei ole yksinkertaisia konsteja ja monia keinoja tarvitsee käyttää yhdessä. Tarvitsemme kunnianhimoista kaavoitusta ja kohtuuhintaista asumista tarjoavaa asuntopolitiikkaa. Rakentamalla erikokoisia ja eri omistusmuotoja edustavia asuntoja, alueelle tulee eri ryhmiin kuuluvia asukkaita. Lähiöiden palvelujen hyvyys luo sujuvaa ja huoletonta arkea. Paikallisten koulujen tulee olla moderneja ja vetovoimaisia. Niiden painotettu opetusta voi toimia vetovoimana. Monikielisten ja muista kulttuureista Turkuun tulevien on saatava alkuvaiheessa riittävästi tukea. Tämä toteutuu parhaiten paikallisesti.

Jukka Oksa

kuntavaaliehdokas 338 (Turku)

yhteiskuntatieteen tri, dosentti, tutkija, eläkkeellä

Jukka Oksa.